Njut av hav och berg i Pollença

Nordöstra Mallorca med Pollensa, Puerto Pollensa, Cala Sant Vicenc och Formentor anses av många vara en av öns vackraste platser och kan besökas under alla tider på året. Området runt Pollensa ger besökare en möjlighet att njuta av ett dramatiskt landskap med både berg och hav. Här finns även ett brett utbud av kultur och service, sol och bad är inte det enda som lockar. Men Port de Pollensa ligger mot den stora Pollensa-bukten med långsträckta stränder med ljus, fin sand, och längre bort finns små vikar med lugnt, klart vatten som Cala Bóquer, Cala Figuera och Cala Murta.

Pollensa har små berg på nära håll, som Calvario, Santuïri, Puig de María och Almadrava, men även betydligt högre berg som Tomir, Puig Gros de Ternelles och Puig del Ca. Mellan de höga bergen hittar man riktiga idyller som Cala Sant Vicenc och Formentor.

Inom Pollensa kommun finns många strandnära områden av skiftande karaktär (sand, sten, klippor, kustnära öar), våtmarker (l’Albufereta, la Gola), jordbruksområden där man odlar spannmål och fruktträd, vidsträckta ängar, stora skogar av pinjeträd och stenek och karga, höga bergsområden. Det resulterar i en stor mångfald av växter och gynnar förekomsten av en mängd olika fågelarter.

Pollensa är dessutom strategiskt beläget mitt i de huvudsakliga flyttfågelrutterna och man kan lätt förstå varför kommunen är ett av de bästa platserna på Mallorca om man är intresserad av fågelskådning.

I området kring Pollensa erbjuds särskilda vandringar och cykelturer för alla de som är intresserade av att lära sig mer om öns biologisk mångfald.

Pollensa erbjuder en speciell atmosfär som man bäst upplever om man tar en promenad genom stadens äldsta delar där kan lära känna stadens och kommunens traditioner, historia, arkitektur och kultur. Missa inte de historiska platserna El Calvario, den romerska bron, Pollensas museum, Pollensafestivalen och de många konstutställningarna som brukar hållas i staden.

Puerto Pollensa har en egen speciell karaktär med en lång strandpromenad längs vackra och till vissa delar bedagade strandhus och breda stränder med ljus, finkornig sand. I hamnen ligger båtarna på rad och ofta kan man se olika sorters vattensport utövas. I Cala Sant Vicenc finns flera vackra vikar (Cala Barques, Cala Clara, Cala Molins och Cala Carbó) med kristallklart vatten. Vikarna ligger vid foten av berget Cavall Bernat, och ett stort system av förhistoriska grottor finns i Alzinaret.

Formentor erbjuder ett dramatiskt landskap som inspirerat och fortsätter att inspirera konstnärer. De kändaste plastserna är utsiktspunkten Mirador del Colomer, stranden Playa de Formentor och fyrtornet högst uppe på Cabo de Formentor. I Pollsensa möts dramatisk natur, historia, konst, kultur, gastronomi och tradition.