Balearerna, bättre på vintern

Balearerna med Mallorca i spetsen erbjuder kanske det absolut bästa som finns om man vill njuta av sol och bad. Vita sandstränder, undangömda vikar, vackra solnedgångar, chillout-musik…
Men öarna har så mycket mer än det som miljoner turister njuter av under sommarmånaderna. Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera stänger inte för semester under höst och vintern. Tvärtom visar öarna då upp en helt annan sida som gör dem minst lika intressanta, eller kanske ännu mer.

När lugnet och tystnaden lägger sig över öarna så snart den livliga högsäsongen når sitt slut ser många chansen att upptäcka dess rika natur, kultur, historia, gastronomi och olika möjligheter till aktiviteter.
Året om finns utmärkta förbindelser till öarna från hela Europa, med flyg och med båt. När man besöker Balearerna på vintern har man chansen att lära känna dem på ett annat sätt: mer avslappnat, mer nära, mer lokalt. Vintertid kan du låta de milda temperaturerna skämma bort dig, du kan ta en promenad genom små byar, köra längst lugna vägar och gator utan trafik, vandra runt traditionella marknader – allt är enklare under lågsäsong.

Balearerna som en gång var feniciernas, romarnas och kartagernas land (man kan fortfarande se spår av dem på otaliga ställen på öarna) bjuder på en unik samling världsarv som upptagits på UNESCO världsarvslista. På Ibiza och Formentera finns ett unikt ekosystem: sjögräsängar fyllda med vattenväxten Posidonia, som har utnämnts till ett världsarv under vatten. Även Ibizas muromgärdade gamla stad – den klassiska bilden vi har av ön – är erkänd som ett världsarv.

Hela Menorca är ett biosfärreservat på grund av öbornas tydliga arbete med att bevara sin region under decennier. Öns talayotiska förflutna har lämnat sina spår på de andra öarna, men på Menorca syns kulturen tydligt i form av stenmonument; taulas, och kammargravar; navetas som de välkända Es Tudons och Torre d’en Galmés. På den största ön, Mallorca, löper den mäktliga Serra de Tramuntana från Andratx till Pollensa. Bergskedjan är nästan 90 km lång och på sina ställen uppåt 1 500 meter hög, en välbevarad del av ön som du kan njuta av längs hundratals vandringsleder. Serra de Tramuntana har på grund av sitt unika landskap fått ett internationellt erkännande som världsarv.

Från oktober till maj ägnas sin många som befinner sig på Mallorca, Ibiza och Menorca åt kultur, sport, populärkultur, kulturarv, gastronomi, natur och vandring, fågelskådning och traditionella mässor. Det här är den bästa tiden på året för att cykla längs de hundratals kilometer idylliska vägarna, stanna till på uteserveringar i byarna för att pröva på typiska maträtter och bo på hotell som särskilt passar cykelturister. Om du är en golfälskare har du 26 utmärkta golfbanor att välja bland, och du kan vara försäkrad om att vädret kommer att hålla i sig under dagen. Vandring är utan tvivel den bästa tänkbara aktiviteten för att lära känna öarnas byar och speciella natur: Camí de Cavalls på Menorca, La Volta a Formentera på ön med samma namn, eller La Travesía de la Serra de Tramuntana på Mallorca; alla vackra platser att utforska och njuta av naturen runt omkring. För den som vill tävla lita hårdare erbjuds en uppsjö av tävlingar på de Baleariska öarna: här anordnas tävlingar i friidrott, maraton, triathlon – om du vill hålla dig i form året om.

Efter ansträngning passar det bra att njuta av öarnas rika gastronomi. Fisk, skaldjur, charkuterier, efterrätter kan utan problem sköljas ner med utmärkta lokala viner. På öarna finns närapå hundra vingårdar och många av dem erbjuder guidade turer med vinprovning. På tal om besök, passa på att lära känna de traditionella marknaderna i Palma, Ciutadella, Ibiza, Felanitx etc. där man kan köpa och förstås även smaka på öarnas kulinariska rikedom.

Balearnerna är välkänt för sitt breda utbud av restauranger: från traditionella tavernor där man kan prova «frit mariner» – en lokal fisk- och skaldjursgryta – till exklusiva restauranger med Michelinstjärnor. Här finns någonting för alla smaker och plånböcker.

Under lågsäsong bjuds ofta på intressanta kulturevenemang. Den Baleariska Symfoniorkestern ger ett tjugotal konserter på kulturhistoriska platser som slottet Bellver. I oktober hålls den internationella orgelfestivalen i Mallorcas katedral. I katedralen kan man även njuta av det kalejdoskopiska fenomenet som kallas ”Ocho” två gånger om året när solen lyser in i rätt vinkel genom katedralens vackra fönster, och sedan några år även av det svenska Luciatåget den 13 december med svenska och spanska julsånger. På öarna bjuds även på olika jazz-festivaler och den så kallade Sybilla-sången, en flera hundra år gammal sång som är världsunik och framförs i flera kyrkor på julafton. Missa inte heller operasäsongen på Palmas Teatro Principal och den långa listan ytterligare evenemang och föreställningar som äger rum där.

Balearerna låter dig koppla av på vintern. Här finns spa-anläggningar, hotell och värdshus på landsbygden som håller öppet året om – underbara platser för att njuta av det milda vädret, som erbjuder personligt välbefinnande där du kan hitta balans mellan kropp och själ. Vattenterapi, yoga och spa-behandlingar och medelhavsmat tillagad på lokala och ekologiska produkter garanterar en hälsosam kost i en hälsosam miljö. Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera är ett paradis året om, och under lågsäsong visar de upp den bästa versionen av sig själva. Missa inte att njuta av öarna även på vintern, vi kan lova att du kommer inte att ångra dig.