BARTENDERS

Skål ta mej fan!

bartenders-minAtt blanda till spännande drinkar är minsann inte så lätt som man kan tro. För oss lekmän känns gin & tonic, rom & cola och vodka & apelsinjuice som självklara val när det vankas fest, men groggar av den kalibern är fullständigt omoderna idag, och ska man jobba som bartender krävs helt andra kunskaper. Därför väljer många unga att utbilda sig inom konsten.

Text: Eva Juhlin-Dannfeldt

BARSKOLA
Efter 16 år i egen regi, har nu svenskägda Barskolan Academy Mallorca gått ihop med European Bar School (EBS) och blivit en kugge i en stor franchiseorganisation. Karin Bellanti, som grundade Barskolan tillsammans med sin dåvarande partner Ricardo Bellanti, berättar att det var ett viktigt steg i skolans utveckling.
– Båda skolorna startade ungefär samtidigt, men antalet ungdomar i Sverige och Norge når knappast upp till de miljoner som finns i resten av Europa, berättar hon. Självklart växte EBS i lavinfart och vi såg hur de öppnade för filialer i parti och minut.

Karin menar att de såg nya skolor växa upp i många olika städer, upp till dags dato finns EBS nu i 24 länder, och det var svårt för Barskolan Academy att konkurrera om deltagarna. Huvudkontoret för EBS ligger i Barcelona och har ett 70-tal anställda som jobbar stenhårt med bland annat sociala medier.
Det är en helt annan nivå på hur EBS jobbar, berättar Karin vidare. På huvudkontoret sitter ett stort antal säljare från hela Europa och en hel avdelning som endast sköter sociala medel och marknadsföring. För oss är det en nytändning eftersom vi har fått en helt annan marknad.

Numera är det inte längre bara ungdomar från Sverige och Norge som strömmar till Mallorca och den tjusiga barskolan. Nu erbjuds även internationella kurser med deltagare från hela världen, och under högsäsong (april – oktober) kör man fyra kurser simultant. Lärarna kommer från olika länder, men de har alla gått EBS lärarutbildning, vilket är en påbyggnad av bartenderkursen.
Allt är väldigt proffsigt och genomtänkt, tillägger Karin, utbildningen måste vara likadan överallt, precis som kurslokalerna. ”Regional managers” reser ständigt omkring och kollar att skolorna och utbildningen håller samma standard.

FLAIR OCH MIXOLOGY
Nu för tiden räcker det inte att kunna blanda drinkar på traditionellt sätt utan det krävs det ett trick eller två för att få det där riktigt coola barjobbet, så förutom att blanda diverse kända och okända drinkar får deltagarna även lära sig lite konster. Vem minns inte Tom Cruise i filmen Cocktail från 1988? Han slänger och svänger så skickligt med flaskor och glas, utan att spilla en droppe. I den för oss outforskade bartendervärlden kallas detta konststycke för ”flairing”, det är alltså hur bartendern underhåller gästerna med tricks och rörelser med barredskap som flaskor och shaker när de blandar drinkar. Det må se lätt ut men efter att ha konstrat lite hemma i köket upptäckte jag rätt snart att det var mycket svårare än jag någonsin hade kunnat tro. Dessutom blev det en hel del kladd att moppa från bänkar och golv. Uttrycket flairing myntades på 1990-talet men redan i slutet av 1800-talet fanns det en bartender som tricksade med kokande vatten och brinnande whisky. Jerry ”The Professor” Thomas döpte sin cocktail till Blue Blazer. Idag har flairing blivit en konstart i sig och runt om i världen anordnas tävlingar där vinnarna uppnår rockstjärnestatus.

Mixology, eller molekulär mixology, är ännu ett relativt nytt begrepp som har seglat upp på den ständigt föränderliga barhimlen. Man skapar cocktails med hjälp av utrustning och teknik för molekylär gastronomi. Processen kan närmast likna ett kemiskt experiment då man mixar drinkar med geléer, skum, pulver, atomiserade sprayer med mera.

MIAMI
För sju år sedan öppnade Barskolan Academy en filial i Miami. Till skillnad från Mallorca har de utbildning året runt med stor framgång. Sedan de anslöt sig till EBS har de vuxit snabbt på kort tid, mycket tack vare att det än så länge inte finns så många skolor i USA.
– Vår nya partner i Miami heter Christian Delpech och är flerfaldig världsmästare, berättar Karin. Han är argentinare och har vunnit massor med tävlingar under 20 års tid, och han är extremt skicklig på flair. Vi är så glada över att ha honom ombord och det ska bli jätteroligt att följa utvecklingen! Vem vet, i framtiden har vi kanske en världsmästare som manager även här på Mallorca.

Åldersgräns för den som vill delta i undervisningen är 18 år. Kursen är fyra veckor lång och utförs i två lokaler med komplett uppbyggda barer, en med vatten i flaskorna och en med tvättäkta sprit. Kursavgiften ligger på cirka 20 000 kronor inklusive logi. För mer information:

www.bartenderskolan.com

Fem tips för dig som vill blanda bättre cocktails hemma:

  • Uppgradera ditt barskåp
  • Använd färska ingredienser
  • Se till att dryck och glas håller samma temperatur
  • Garnera drinken när det passar
  • Använd alltid mätglas

bartenders-3-min