Mallorca, obligatoriskt för 1900-talets kulturelit

Mallorca är utan tvekan ett vara våra mest populära resmål. Så är det idag, men så har det också varit under i stort sett hela 1900-talet. Och det gällde såväl okända som kända. Många är de berömdheter som besökt ön för att dra sig undan i avskild anonymitet, eller för att beblanda sig med kungligheter och övriga celebriteter. Presidenter, nobelpristagare, filmstjärnor, författare, skådespelare och finansmagnater har lämnat sitt avtryck på ön. I en del fall som bofast, i andra som tillfälliga besökare. Men alla har de visat sitt stora intresse för Mallorca.

Här får du chansen att lära känna ett urval av de prominenta personer som satt sin fot på ön. Presentationerna är hämtade från boken Mallorca, siglo XX, un destino obligado (ung. ”Mallorca, 1900-talets obligatoriska resmål”) av författaren Matias Vallés, utgiven av Diario de Mallorca. I boken går att läsa om så många som 700 framstående personer som bidragit till att göra Mallorca till en av de populäraste och mest besöka platserna på jorden.

libro-1

welles

ORSON WELLES

Den välkände amerikanske regissören vistades framför allt på Ibiza, men besökte även Mallorca och bodde då på Hotel Meliá del Paseo Marítimo. Han var en stor aficionado och här passade han på att träffa tjurfäktaren Andrés Vázquez, och såg honom även framträda under en tjurfäktning i Coliseo Balear. Orson Welles regisserade Citizen Kane 1941 som flera gånger varit framröstad som den bästa filmen genom tiderna.

nicholson

JACK NICHOLSON

Den amerikanske skådespelaren som år 1975 fick en Oscar för ”Gökboet” besökte Mallorca flera gånger under 1990-talet. Han bodde då i sin vän Michael Douglas hus i s´Estaca och det blev skådeplatsen för många av hans excentriska upptåg.

lennon

JOHN LENNON

Sångaren besökte Mallorca flera gånger under sin livstid, men år 1971 kom han tillsammans med konstnären Yoko Ono till ön för att ”kidnappa” hennes dotter från ett tidigare äktenskap. Händelsen skedde i en förskola i Manacor och slutade med att beatlen och hans hustru ställdes inför polisdomstol.

gardner

AVA GARDNER

Huvudrollsinnehavaren i filmen Mogambo, som var mycket förtjust i Spanien, besökte ön år 1956 och var gäst hos sin vän Robert Graves i hans hus. Besöket på Mallorca gav upphov till många anekdoter. Det var inte för inte som den amerikanska sexsymbolen hade rykte om sig att vara en hetlevrad dam.

gustav

KARL XVI GUSTAV

Den svenska kungafamiljen är utan tvekan den utländska kungafamilj som oftast semestrat på ön. Kungen och hans hustru Silvia – som talar perfekt spanska – och prins Karl Filip och prinsessan Madeleine brukade komma i ett officiellt Gulfstream-flygplan medan kronprinsessan Viktoria tog ett reguljärflyg. För att runda av familjebilden kan vi nämna att prinsessan Birgitta, kungens syster, bor på ön. Den mallorkinske bankmannen Miguel Nigorra, liksom det spanska kungaparet, har varit värdar och de svenska kungligheterna har helst uppehållit sig i Port d’Andratx och Formentor.

chaplin

CHARLES CHAPLIN

Juli år 1959. Filmhistoriens mest betydande personlighet anländer med hela sin familj och tar hela fem rum i besittning på legendariska Hotel Formentor. Där frotterade sig stjärnan med den belgiske kungen och drottningen samt det välkända paret Lucia Bosé och Miguel Dominguín. Trots att Chaplin redan fyllt 70 år vid tiden för vistelsen sägs det att han ännu var ofantligt lättretlig.

douglas

KIRK OCH MICHAEL DOUGLAS

När skådespelaren Kirk Douglas besökte Mallorca för första gången och skrev sin namnteckning i gästboken på restaurant El Patio i Palma, var det början på vad som skulle bli en lång kärleksaffär för hans son Michael. Föremålet för förälskelse var givetvis Mallorca och den numera välkända fincan s´Estacai i byn med samma namn, dit hollywoodstjärnan lockades av sin dåvarande hustru Diandra. År 1994 bodde såväl far och son i fincan.

LUNDKVIST

ARTUR LUNDKVIST

Denne författare bodde på Mallorca och andra platser i Spanien under en stor del av livet. Han översatte till svenska de stora spanskspråkiga författarna García Lorca, Juan Ramón Jiménez, Rafael Alberto och Pablo Neruda. Han var medlem av Svenska akademien och ”skyldig” till att nobelpriset utdelades till García Márquez, Neruda och Aleixandre. Det sägs att Camilo José Cela fick ta emot det bokstavligen “över hans döda kropp”, eftersom Artur Lundkvists politiska ideologi gjorde att han alltid inlade sitt veto mot att Cela skulle få priset.

borges

JORGE LUIS BORGES

Den argentinske författaren besökte Mallorca vid ett flertal tillfällen mellan åren 1920 och 1982, och uppehöll sig på ön under långa perioder. Han sade sig alltid vara tacksam för att han genom Premio Formentor, som han tilldelades 1961, kom att gå från att vara en författare för den intellektuella eliten till att bli en författare för de stora massorna. ”Från den stund då jag fick priset uppmuntrade detta mig till att vilja skriva bättre”, ska han ha sagt.

flyn

ERROL FLYNN

Den australiensiske skådespelaren och förföraren Errol Flynn var en av Mallorcas populäraste och trägnaste besökare under 1950-talet. Då han var storseglare men även begiven på starka drycker lät han under många år sin yatch Zaca ligga för ankar vid Club Náutico. Där bodde han när han inte höll till på Hotel Maricel eller i en villa i Illetes.

clinton

BILL OCH HILLARY CLINTON

Juli 1997. Ett Air Force One-plan landar på ön med USA:s dåvarande president och första dam. Värd för besöket är det spanska kungaparet och Förenta staternas konsul. Paret Clinton gör bland annat ett informellt besök på Palmas populära mötesplats El Capuccino vid strandpromenaden Paseo Marítimo. De besöker även fästningen Bellver, katedralen i Palma och Valdemossa.

elizabeth

STORBRITANNIENS DROTTNING ELIZABETH II

Oktober 1988. Det kungliga kryssningsfartyget Brittania lägger till vid Dic de l´Oest. Storbritanniens drottning kliver iland och tillbringar två dagar på ön i sällskap med det spanska kungaparet, vilket följs med stor uppståndelse av den brittiska kolonin.

karajan

HERBERT VON KARAJAN

Den österrikiske dirigenten besökte tillsammans med Berliner Philharmoniker år 1969 Mallorca för att hedra och skänka stjärnglans åt invigningen av konserthuset Auditorium de Palma. Där mottogs han som hedersgäst av konserthusets grundare, familjen Ferragut. Det sägs att den hyllade dirigenten vid besöket förvånade alla genom att uppträda vänligt mot alla dem som hade förmånen att få träffa honom, och alltså avstod från att leva upp till sitt rykte som fåfäng och självförhärligande diva.

wayne

JOHN WAYNE

Denne den amerikanske cowboyen framför andra tillbringade två sommarmånader på Mallorca. Han anlände ombord på sin yacht Wild Goose som var en f.d. minsvepare. Det var här på ön som han för första gången uttalade orden ”Fuerte, Feo, Formal” (ung. Ful, stark och värdig, ö.a.) som han ansåg skulle passa att skrivas på hans gravsten. Tio år senare blev detta verklighet.

cruise

TOM CRUISE OCH NICOLE KIDMAN

Den stora stjärnan i Mission Impossible och hans dåvarande hustru Nicole Kidman, tillika välkänd skådespelerska, seglade runt ön i lyxyatchen Talhita i augusti 1997. En av de absoluta höjdpunkterna var när folkdansgruppen Maria de la Saluts So de Castanyetes uppträdde på båten.

ekberg

ANITA EKBERG

Anita Ekberg behöver ingen presentation för svenskar och alla vet vi att hon har sitt deltagande i Fellinis film “La Dolce Vita” att tacka för sin berömmelse. Hon besökte Mallorca två gånger, 1969 och 1970, båda gångerna i sällskap av sin andre make, skådespelaren Rik van Nutter. Hon uttryckte ibland en önskan att köpa ett hus på Mallorca – hon hade redan ett på Costa del Sol – men det uppfylldes aldrig. När hon lämnade Mallorca fällde hon ett yttrande som kom att bli berömt: ”De svenska kvinnorna är inte så fantastiska som ni tror här.” Hon dog år 2015.

frida

FRIDA (ABBA)

Den enda medlemmen av sånggruppen ABBA som inte är född i Sverige och som först var gift med Benny Andersson, en annan medlem av gruppen, har bott på ön under långa perioder, men inte tillåtit intervjuer och så mycket som möjligt försökt att hålla sitt liv utanför det offentliga strålkastarljuset. Hon har bott i Mola de Andratx och under sitt äktenskap med den tyske prinsen Ruzzo Reuss – som dog tragiskt för några år sedan – tillbringade hon mycken tid på golfbanorna där.