Bröllopsfeber på Mallorca

Mallorcaliv går bakom kulisserna på ett bröllop och träffar människorna som ska sy och klippa, duka och titta. De ser till att maten lagas och att både stället och bruden stylas. Att planera ett bröllop verkar vara ett ständigt lyckorus om man pratar med alla de som ligger bakom eventet. 

Text: Helene Wahlström | Foto: Anders Ahlgren

”Wow” är det första jag tänker när jag ser den tjocka pärmen full av papper som eventfixaren Camilla Alvérus på Paloma Event håller i handen.

– Det här är hela dagens bröllop, förklarar hon och ritar upp en sol där solstrålarna visar vilka som ligger bakom bröllopsfirandet. Hon fortsätter.

– Vi måste ha florister, bröllopsfotograf, kock, servitörer, tekniker, sångare, dj, koordinatorer, hår- och make-up-artist, bröllopsfotograf, stylist som dekorerar platsen och chaufförer som ska bussa gästerna fram och tillbaka till location.

Exakt hur många svenska par som gifter sig på Mallorca är svårt att veta, men bröllop av det här slaget är inte ovanligt.

– Det brukar vara mellan 70-100 gäster inbjudna, berättar assistenten Laura Impollino som är Camillas högra hand.

Och tittar man på listan av namn på alla som ska utföra ett minst sagt detaljplanerat arbete är det som att se eftertexten till en actionfilm på Netflix.

– Först och främst ska man ha en location, och därefter går vi igenom hur det ska se ut med allt från blommor till dukning, smink, präst och så vidare – i minsta detalj. En del vill att ljusen ska vara högre än flaskorna på borden, andra måste bestämt veta i vilken riktning bladen på blommorna ska ligga, förklarar Camilla.

Det tar minst ett år att förbereda ett bröllop, men redan nu, hösten 2019, är det svårt att få tag på en vacker plats för 2021. Under året går mejlen på högvarv mellan brudpar och Paloma Events.

– Det är bilder på platser, dukningar, bestick, blommor, placeringar som måste stämma med brudparets önskemål, menar Camilla och visar bilder på trädgårdar, ljus- och blomsterarrangemang.

– Man tittar också på hur gångvägen mot altaret ska anordnas.

Och det är upp till Camilla att koordinera ihop kalaset.

– Det viktigaste i det här jobbet är att vara tydlig, ha integritet vara ärlig och få ett förtroende. Och att alltid ha en plan B om vädret skulle svika, säger hon med stor ödmjukhet.

Schemat för det här bröllopet omfattar ett tredagarsevent och har en minutiös tidsplanering. Bröllopsdagen börjar klockan tio med sminkning av brud och brudtärnor. Idag är det Annika Fredriksson från Blush Bridal Mallorca som är sminkös. Hon har jobbat som make-up- och hårartist med blivande brudar på Mallorca i över tio år. Det var Annika som fick dominoeffekten med bröllopsstyling att rulla på Mallorca:

– Planeringen börjar redan ett halvår innan. Man bokar mig, kommer till min salong och så testar vi olika håruppsättningar och smink, säger hon och ler stort.

Det tar två till tre timmar för den blivande bruden att, när hon väl hittat rätt, få sin look.

Annika gick Konstskolan i Stockholm år 1996.

– Hundra år sedan nu, tillägger hon och säger:

– Och då var det många som sa att jag aldrig skulle kunna försörja mig på att vara make-up artist.

– Men tji fick de för en dag år 2007 gjorde hon och hennes kollega det stora draget:

– Jag och min kompis som är fotograf gick ihop och byggde ett paket med styling och foton som vi visade upp för Svenska Kyrkan i Palma, minns hon tillbaka.

“Vi måste ha florister, bröllopsfotograf, kock, servitörer, tekniker, sångare, dj, koordinatorer, hår- och make-upartist, bröllopsfotograf, stylist som dekorerar platsen och chaufförer som ska bussa gästerna fram och tillbaka till location.
Exakt hur många svenska par som gifter sig på Mallorca är svårt att veta, men bröllop av det här slaget är inte ovanligt”.

Och då tog det fart, Annika har över 60 bokningar per år och brudarna står på kö.

Den största utmaningen är att det alltid är olika slags hår och ansikten som ska formas till brudarnas önskemål.

Ibland blir det klurigt, speciellt när någon med lite hår vill ha en stor uppsättning:

– Jag hade en kund för många år sedan som ville ha en fläta samtidigt som hon ville ha en bulle av hår på huvudet. Jag fick helt enkelt förklara att hennes hår inte räckte till. Men det är sällan sådant händer.

Varje brud får en läxa att titta i tidningar och hitta tänkbara frisyrer och sminktips som de sedan konsulterar via mejl och vid första sittningen med Annika.

– Det roligaste är ju ändå när det är lite annorlunda med mycket smink och rolig frisyr där man får vara kreativ.

I dag är det Louise och Emil som ska gifta sig. Louise har valt en naturlig look med lockigt hår halvt uppsatt med två spännen i klassisk bröllopsfrisyr.

Det är två timmar kvar tills det är dags att skrida mot altaret. Bruden är inte nervös, tvärtom säger hon att hon tycker bara att det ska bli kul:

– Vi har planerat bröllopet i ett och ett halvt år. Emil har varit på Mallorca sedan barnsben och ville inte gifta sig i Sverige. Först försökte vi hitta ett ställe själva, men det var omöjligt så vi har tillbringat många timmar i bil med Camilla för att hitta den perfekta platsen.

Tillslut föll de för en finca i bergen utanför Orient på en plats som bjuder på många behagliga överraskningar. Utsikten över berg och lummiga olivträd kan få vem som helst att tappa andan och födas på nytt igen. Här finns fåren som bräker omedvetna om etiketten, syrsorna som spelar i sommarhettan medan bergen ligger som en sagolik kuliss runt om oss under en klarblå himmel.

Ja, det är som en bal på slottet.

Man brukar säga att maten leder oss till hjärtat. Det blev fyra provsittningar för bröllopsparet innan de fann den perfekta middagsmenyn som ska sitta som smäcken i gommen i kväll.

– Vi har planerat maten sedan ett halvår, och det har blivit tjugofyra förrätter och tre huvudrätter, säger kocken Sose Carlos Fernandes Martin.

Hans team har lagat mat sedan nio i morse och nu är det finliret som ska smidas.

– Vi är fem kockar som förbereder den här middagen.

När jag frågar om menyn skrattar han urskuldande och pekar på fyra pappersark full av ingredienser.

Och vad vore inte ett bröllop utan bröllopsfotografen? Idag är det den vana Violetta Minnick som håller i kameran. Hon är på plats prick klockan 14:30.

– Jag tar ungefär 4000 bilder och redigerar 600 till bröllopsparet. Dom svåraste bilderna är nattbilderna med skuggor som skymmer ansiktena. De viktigaste är såklart dom jag  tar under ceremonin.

Ja, tänk att missa första kyssen som nygifta, som ju bara sker en gång och aldrig mer. Det måste vara bra tajming på den som ska fota festen, och Violetta kan säkert sin sak. Med över 40 bröllop per år och 20 000 följare på Instagram kan man inte tro annat.

Andra som också måste ha briljant tajming är servicepersonalen som är klädda som säkerhetsvakter med walkie-talkies, allt för den perfekta koordinationen. Mallorcaliv hinner ta en bild men sedan måste de rusa ner till ceremonin där ljudet för bröllopsparets sång ska testas.

Det är Nova Thomander, 17 år som ska sjunga ’Perfect´ av Ed Sheeran. Hon ackompanjeras av sin pappa Fredrik.

– Nej, jag är inte nervös, meddelar hon.

Och när Nova tar ton förstår jag varför. Hon har sjungit på åtta bröllop den här sommaren och rösten som vibrerar mellan stenhusen och ut över landskapet måste få även fåren att rysa av välbehag.

Snart är det klappat och klart. Camilla Alvérus börjar andas ut och kalaset kan börja. Vi står i stentrappan som är prydd med ljus, det blev 75 stycken närmare bestämt och för att inte tala om blomsterarrangemanget.

Marga Lida, florist från Fridas Garden har hållit på i 24 timmar med att knyta och knipsa blomstjälkar för dagens bröllop. När hon inte gör bröllop smyckar hon hotellen i Palma.

– Men bröllop är mycket mer speciellt. Det svåraste är att hitta rätt blommor för bröllopsparen.

I dag är det fyra stora buketter som ska knytas förutom brudbukett, middags- och barbord som ska smyckas med hennes verk. Vikten på alla blommor är mer än tio kilo.

Dekoratören Mercedes Ferragut springer förbi oss, en hjälte som ansvarar för alla detaljer. I sista minuten rusar hon in på damrummet och fyller en korg med plåster, parfym, hårspray och hårsnoddar.

– Allt brukar ta slut, hinner hon slänga ur sig innan hon skrattar och springer vidare.

Hon har till och med lyckats lägga in en concealer för den som akut behöver täcka oartiga kvisslor i ansiktet som behagar dyka upp mitt under festligheterna.

När vi närmar oss tidpunkten då bussen ska anlända med gästerna ser Camilla Alvérus äntligen ut att slappna av.

– Det är nu jag skulle kunna sitta ner med ett glas vin lägga upp benen och bara njuta av att titta på verket, avslutar hon.